[...] dla zdrowia kości. Niedawno w przeglądzie opublikowanym w czasopiśmie Osteoporosis International zasugerowano, że spożywanie większej ilości białka, zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego, wiąże się z lepszą gęstością kości i zmniejszeniem ryzyka urazów kości udowej. Zaznacza się jednak fakt, że korzyści te zależą również od odpowiedniej [...]
[...] się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być konkurencyjny smakowo do klasycznych kaszek i kleików. I tutaj kolejne zaskoczenie. Kaszka ALLNUTRITION w jakikolwiek sposób nie ustępuje smakowo tradycyjnym produktom, które kupimy w markecie. To naprawdę fascynujące, że tak świetne kompozycje smakowe udało się zyskać dzięki [...]
[...] przyjemnym, więc warto działać prewencyjnie — zawczasu zadbać o dietę, produkty bogate w błonnik, żywe kultury bakterii, odpowiednią ilość wody i ruch. Jeśli jednak dolegliwość już Cię dopadła, to przyjrzyj się, jak żyłeś do tej pory i co możesz poprawić. Jeżeli z kolei dobrze się odżywiasz, dbasz o ruch, to warto skonsultować się z lekarzem.
Jeśli zaczynasz przygodę z kulturystyką, to pierwszym Twoim celem będzie zdobycie większej masy mięśniowej. Podstawowym warunkiem wzrostu muskulatury jest dodatni bilans energetyczny, a oznacza to, że musisz dostarczać więcej kalorii, niż zużywasz. Kolejnym niezwykle istotnym wymogiem jest konieczność dostarczenia większej ilości białka. Jak to [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
[...] „Debiutów 2019” był Bartosz Bartkowski, który później został mistrzem Polski w kategorii 176 cm, a na Mistrzostwach Europy zdobył złote medale zarówno w kategorii juniorów jak i seniorów! Rewelacja! Ale medal Mistrzostw Polski wywalczyli też Maciej Brysk (179 cm), Sebastian Łoń (182 cm), Łukasz Nędzka (185 cm) i Arkadiusz Marchel (+185 cm). [...]
Czujesz, że Twój trening klatki piersiowej potrzebuje zmiany?? Obecny plan jest nudny i nie przynosi satysfakcji? Mamy dla Ciebie propozycję dwóch nowych ćwiczeń, które pozwolą Twoim mięśniom dosłownie eksplodować podczas treningu!
Trening w różnych warunkach i przy wykorzystaniu różnego sprzętu nie daje takich samych efektów. Stwierdza się to na przykładzie biegania w terenie, jazdy na ergometrze czy pływania. Przykładowo, na rowerze stacjonarnym będzie trudniej uzyskać wysokie tętno i stężenie mleczanów, w porównaniu do biegania. Wyniki i wnioski z eksperymentów naukowych [...]
L-Teanina jest aminokwasem występującym głównie w herbacie. I chociaż L-teanina nie jest aminokwasem niezbędnym, jak wiele innych aminokwasów, niemniej pozostaje składnikiem pokarmowym niezwykle pożytecznym dla zdrowia, a szczególnie dla zdrowia psychicznego. Eksperymentalny tucz zwierząt zakończono oczywiście tradycyjnie ich ubojem. Działanie [...]
Kwas D-asparginowy (DAA) jest jedną z dwóch postaci aminokwasu – kwasu asparginowego, gdzie drugą formą jest kwas L-asparginowy, będący składnikiem białek. Jednak aktywność kwasu D-asparginowego w organizmie jest swoista tylko dla tej postaci i nie ma odniesienia do formy kwasu L-asparginowego. DAA (kwas D-asparaginowy) jest naturalnym [...]
Każdy czynny sportowiec obawia się kontuzji. Jeden nieostrożny ruch na treningu może sprawić, że jesteś wyłączony z treningów na kilka, a nawet kilkanaście tygodni. Sytuacja jest dodatkowo frustrująca, gdy ze względu np. na uszkodzenie nadgarstka, praktycznie nie możesz trenować całej góry ciała. O czym należy pamiętać? W trakcie kontuzji nie [...]
Wyciskanie jest jednym z podstawowych ruchów, jaki stosujemy w treningu barków. Wyciskanie kwalifikowane jest jako ruch złożony, wielostawowy, gdyż ukierunkowane jest nie tylko na mięśnie naramienne, w pracę zaangażowana jest cała obręcz kończyny górnej. O czym należy pamiętać? Wyciskanie jest podstawowym ruchem, które buduje barki. [...]
[...] osoby zmagające się z infekcjami, osoby o wysokim poziomie aktywności fizycznej, kobiety w ciąży i karmiące, a także palacze papierosów. Witamina C, zarówno w pożywieniu, jak i suplementach, jest uznawana powszechnie za bezpieczną i tanią opcję w kontekście uzupełniania niedoborów i wspierania układu odpornościowego. Źródła: Hemilä H. Vitamin [...]
[...] serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
Witamina D na dobrą sprawę nie jest witaminą… Po pierwsze, jest to grupa związków pod wspólną nazwą witamina D. Po drugie, jest de facto hormonem steroidowym o obudowie dość zbliżonej np. do testosteronu. Ten hormon (witamina D) jest wytwarzany z cholesterolu pod wpływem światła UV pochodzącego ze słońca. Z tego powodu czasami można spotkać się z [...]
[...] Bieganie to z kolei najpopularniejsza forma treningu cardio. Obie aktywności są świetne dla układu sercowo-naczyniowego, poprawiają siłę, wytrzymałość, ogólny stan zdrowia i jak to zwykle bywa - każda ma wady i zalety. Podobnie jest z bieganiem - im szybciej biegasz, tym więcej spalasz. Ta sama osoba co powyżej, może spalić w ciągu godziny 750 [...]
[...] zmniejszenie aktywności enzymu ACE w różnym nasileniu. Co ciekawe naukowcy nie znaleźli związku między siłą działania danego ekstraktu a zawartością fenoli i ogólną zdolnością antyrodnikową. Po lekturze tego artykułu należy jednak pamiętać, że podwyższone ciśnienie krwi jest stanem chorobowym i jako takie musi być leczone pod kontrolą lekarza.
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
[...] 2000; Duarte i wsp., 2003). Głównymi składnikami piwa są woda, etanol i węglowodany zawierające cukry ulegające fermentacji (tj. fruktoza, maltoza i maltotrioza), jak również oligosacharydy glukozy (Brandolini i wsp., 1995). Cukry fermentujące bezpośrednio przyczyniają się do słodkości piwa, podczas gdy węglowodany zawierające więcej [...]
[...] Zatem po kolei... Masa oznacza masę mięśniową! Na pierwszy rzut oka - truizm, ale wyłącznie przy pierwszym spojrzeniu. Warto to podkreślić ze względu choćby na to, jak wiele osób pragnących budować masę mięśniową, przy jej rozwoju „zyskuje” duże pokłady tkanki tłuszczowej. Czasem nawet nieporównywalnie duże pokłady. Wszystko przez to, [...]